Najbliższe wydarzenia
Jakie są najlepsze sposoby na recykling oleju używanego w kuchni?
W wielu domach zużyte oleje po smażeniu wciąż wylewane są do kanalizacji. To generuje spore problemy i koszty, szczególnie jeśli dojdzie do zatkania lub uszkodzenia rur kanalizacyjnych. Takie działanie jest karygodne, gdyż zanieczyszcza też środowisko naturalne.
Dobrym przykładem negatywnych skutków wylewania zużytego oleju do ścieków jest sytuacja w Londynie z 2013 roku. Awaria wynikająca z powstałych gór tłuszczowych w ściekach spowodowała wyciek ścieków na ulicę, a nawet wybicie wody z toalet w domach i budynkach użytku publicznego.
Główne powody, dla których warto zainteresować się możliwością segregacji zużytego oleju w kuchni to:
mniejsze zanieczyszczenie środowiska,
redukcja CO2 emitowanego do atmosfery,
możliwość stworzenia ekologicznych biopaliw,
brak niespodziewanych awarii systemu kanalizacyjnego.
Jak w praktyce wygląda recykling zużytego oleju z kuchni?
Procedury związane z recyklingiem oleju można podzielić na kilka etapów: gromadzenie, czyszczenie wstępne, separacja i utylizacja substancji. Zużyte oleje wykorzystywane w kuchniach są gromadzone od gospodarstw domowych oraz lokali gastronomicznych. Po oddaniu zużytej substancji do punktu zbiórki następuje przekazanie oleju do zakładu przetwórstwa.
Następnym krokiem jest oczyszczanie oleju z wszelkich zanieczyszczeń, które powstały w procesie smażenia lub gotowania, np. cząsteczek wody i jedzenia. Finalnie dochodzi do separacji substancji oleistych, czyli oddzielenia różnych typów olejów od siebie z uwzględnieniem ich gęstości. Za proces recyklingu zużytego oleju uznaje się rerafinację, czyli ponowne oczyszczenie substancji z zanieczyszczeń i zapachów. Dzięki temu zebrany olej można wykorzystać do produkcji biopaliwa. Firmy zajmujące się przetwórstwem zebranego oleju nie tylko usuwają zanieczyszczenia i pozostałości wody z oleju. Butelki PET, do których gospodarstwa domowe mogą gromadzić zużytą substancję, również są poddawane recyklingowi.
Samodzielna segregacja oleju w domu – jak to zrobić?
Segregowanie odpadów oleistych w domowych kuchniach jest naprawdę proste. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z programem na stronie internetowej: https://www.segregujolej.pl/. Wszystkie zużyte tłuszcze i oleje jadalne można poddawać procesowi recyklingu. Wystarczy, wykonasz kilka prostych kroków:
Zaopatrz się w butelki PET ze szczelną zakrętką.
Zużyty olej kuchenny ostudź do co najmniej 40 stopni Celsjusza, a następnie przelej do plastikowej butelki.
Po zapełnieniu butelki zanieś ją do punktu odbioru zużytego oleju.
Substancje oleiste zostaną przetworzone przez zakład zajmujących się recyklingiem i wytwarzaniem biopaliwa wykorzystywanego w lotnictwie i motoryzacji.
Segregacji możesz poddać masło, olej z ryb, sałatek, ze smażenia, a nawet z produktów marynowanych. Pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie wylewać zużytych substancji oleistych do kanalizacji! To powoduje szereg negatywnych skutków: zanieczyszczenie środowiska naturalnego oraz osadzanie się tłuszczu na rurach kanalizacyjnych.